4.- METODOLOGIA I FUNCIONAMENT
- L'idioma del concurs serà a elecció del centre el castellà o el valencià.
- L’alumnat de cada classe treballarà conjuntament en la seua proposta de projecte sota la supervisió del seu professor/a.
- Cada classe identificarà un aspecte a millorar al seu centre en relació amb la sostenibilitat (reciclatge, consum d'energia, ús de l'aigua, zones verdes, etc.).
- El concurs constarà de tres fases: fase de formació i aprenentatge, fase d’ideació i presentació inicial, fase d’elaboració completa i presentació final del projecte.
- Les propostes es desenvoluparan en un format inicial senzill durant la fase preliminar, i només els equips seleccionats per a la fase final hauran d'elaborar versions més detallades en format de vídeo, maqueta o presentació creativa.
5.- FASES DEL CONCURS
Fase 1: Formació i aprenentatge.
- Primerament, es realitzarà una sessió o taller inicial sobre sostenibilitat escolar, on es proporcionaran conceptes senzills relacionats amb la sostenibilitat i els alumnes començaran a identificar els aspectes de sostenibilitat a millorar en la seua escola a més de proposar idees bàsiques per solucionar-los.
Fase 2: Ideació i presentació inicial.
L’alumnat treballarà en la identificació de àrees de millora en la seua escola i en el desenvolupament de propostes.
- Els equips presentaran una primera versió del seu projecte al jurat mitjançant una memòria, la qual es facilitarà una vegada el centre escolar s'haja inscrit al concurs, que inclourà principalment:
• Aspecte a millorar identificat.
• Solució proposada: descripció de la idea.
• Impacte esperat: com milloraria la sostenibilitat de l'escola.
• Recursos necessaris per implementar la solució (materials, temps, etc.).
• Pla d'implementació senzill: passos per a portar la idea a cap.
Esta memòria permet que els equips presenten les seues idees de manera organitzada, assegurant que tots els aspectes importants del projecte estiguen coberts, sense la necessitat de desenvolupar el projecte en profunditat fins a la fase final.
- El jurat valorarà les propostes basant-se en la seua creativitat, viabilitat i impacte potencial, i seleccionarà els equips que passaran a la fase final.
Fase Final: Elaboració completa i presentació final del projecte.
- Els equips seleccionats per a la fase final hauran de treballar en una versió més detallada i elaborada del seu projecte.
- Les presentacions finals es podran fer en format vídeo, maqueta, pòster o qualsevol altra forma creativa que el grup trie.
- Les propostes finalistes es presentaran davant del jurat en un esdeveniment final que es realitzarà al Centre Cultural Caixa Ontinyent.
6.- ÀMBIT TEMPORAL
Les dates clau del concurs són les següents:
- El període d'inscripció començarà el 03-12-2024 i finalitzarà el 14-01-2025.
- La memòria amb la idea del projecte sostenible es podrà presentar fins el dia 05-03-2025.
- La data d'anunci dels equips que
pasen a la fase final serà el dia 14-03-2025.
- Els equips seleccionats per a la fase final tindran temps per desenvolupar les seues presentacions fins la primera semana de maig, ja que la fase final es celebrarà durant el mes de maig coordinant amb la disponibilitat dels centres educatius participants a la final.
Fundació Caixa Ontinyent es reserva el dret d'ampliar o modificar qualsevol
de les dates anteriors si fora necessari.